Marian Sterke begeleiding bij sterven

Stervensbegeleider

Als twintigjarige las ik, Marian Sterke, een interview over het begeleiden van mensen in hun laatste levensfase. Ik werd gegrepen door de bijzondere en waardevolle bijdrage die je als begeleider kunt hebben als voorbereiding op het einde van het leven van mensen en hun dierbaren.

 

Sterven, hoe doe je dat eigenlijk?

Een aantal jaren daarna combineerde ik mijn werk als grafisch ontwerpster met het me verdiepen en te scholen in alle aspecten van stervensbegeleiding. Ik volgde vele opleidingen en cursussen en werd zo gediplomeerd stervensbegeleider. Ook ondersteunde ik als vrijwilliger bewoners van een hospice.

Een gaste in het hospice stelde me op een dag de vraag: “Ik kom hier om te sterven, maar hoe doe je dat eigenlijk?”. Die vraag maakte het voor mij duidelijk: ik wil mensen ondersteunen in hun voorbereiding op het einde van hun leven. Een vaak verwarrende en verdrietige, maar ook heel waardevolle laatste levensfase. Ze informeren over het proces van sterven. Helpen contact te houden met hun eigen kracht, vertrouwen en geloof. Comfort bieden, zonder medische handelingen te verrichten. Luisteren en vertrouwen geven.

 

Harmonieus afscheid nemen

Sinds 2017 begeleid ik, als zelfstandige, mensen met een levensbedreigende ziekte in hun laatste levensfase. Maar ook mensen die hun leven als voltooid ervaren. Ik heb als begeleider al vaak mogen ervaren dat het mensen verrijkt als ze zich tijdig kunnen voorbereiden op het loslaten van het leven. Samen creëerden we helderheid en rust. Mensen en hun naasten hervonden hun veerkracht. Ze konden samen, ondanks het verdriet en besef van het verlies, het leven liefdevol loslaten.

Het blijft bijzonder om bij te mogen dragen aan een harmonieus afscheid van degene die komt te overlijden en degenen die achterblijven.

Hoe het is om afscheid te nemen van een geliefde heb ik ervaren toen mijn moeder Alzheimer kreeg. Lees hierover mijn blog ‘Afscheid nemen van mijn moeder – met dementie’.

 

Meer over Marian

Ik ben Marian Sterke, 51 jaar. Samen met mijn partner en onze zoon woon ik in Utrecht. Toen ik 33 jaar was heb ik een lastige periode doorgemaakt. Ik heb toen ervaren hoe het is om fysiek en emotioneel pijn te hebben, me machteloos en wanhopig te voelen. Maar: terugkijkend op deze tijd kan ik oprecht zeggen dat dit proces me heel veel heeft gebracht. Ik leerde meer voluit te leven en in verbinding te staan met mijn innerlijke kracht. Emotionele blokkades vanuit het verleden leerde ik kennen en doorbreken en ik onderzocht en keek naar mijn emoties, gedrag en beperkende overtuigingen. Als mens heb ik me hierdoor sterk ontwikkeld. Ik durf en kan nu leven vanuit mijn hart!

 

Authentiek en vertrouwd

Als je mij benadert, kom ik graag naar je toe voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken je situatie en behoeften, wat ik je kan bieden en mijn werkwijze. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat we een klik hebben en vertrouwen in elkaar. Alleen dan kun je kwetsbaar en open zijn. Bij alles wat ik voor je kan doen staan jóuw gevoel en belang op de eerste plaats.

Mensen die ik ondersteun vertrouwen mij, voelen zich gezien en worden rustig van mijn aanwezigheid. Ze vinden het fijn dat ik onafhankelijk ben, maar tegelijkertijd heel vertrouwd voel. Mijn levenservaring en mijn professionele kennis en vaardigheden ondersteunen me hierbij.

 

Levensboek en herinneringsboek

Naast mijn werk als begeleider in de laatste levensfase ben ik ook grafisch ontwerper. Creëren van nieuwe uitingen geeft me al jaren veel energie en voldoening.

Mijn beide passies – begeleiden en vormgeven – combineer ik door het maken van levensboeken en herinneringsboeken.

 

Bekijk hier de pagina over OPLEIDING EN ERVARING

Ik geloof dat onder alle godsdiensten dezelfde basis ligt van een geloof in een grotere kracht. Bewustzijn, Het Licht, Liefde, God, Allah, Boeddha of de Bron.

Marian stond ons gezin bij in een heel verdrietige periode. Met een luisterend oor, maar zeker ook met praktische adviezen, namen en/of dressen die voor ons waardevol konden zijn. Marian in drie woorden:, rust, betrokken, professional. Onze volgende stap is het maken samen van een herinneringsboek: zo krijgen onze herinneringen weer letterlijk een gezicht.

Dank je wel.

Els

 

“Zo fijn dat je er was voor ons.”

Rob