‘Een zee van licht.’ ‘Geen besef van tijd.’ ‘Het mooie witte licht.’ ‘Een donkere tunnel met aan het einde een verblindend licht.’ ‘Een oase van rust en vrede.’ ‘Een gevoel van thuiskomen.’ ‘Ontzettend mooie kleuren.’ ‘Ik zag mezelf van boven liggen.’ ‘Prachtige muziek.’ ‘Ik zag mijn overleden moeder.’

Een aantal uitspraken van mensen die een nabij-de-doodervaring beleefden. Voorheen werd het ook wel een bijna-doodervaring genoemd. Het fascineert me sinds ik een gesprek had met een man die dit had beleefd.

 

Wat is een nabij-de-doodervaring?

Het netwerk NDE (nabij-de-doodervaring) omschrijft het als volgt:

‘De nabij-de-doodervaring is een geheel van indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand die het gevolg is van een periode van klinisch dood zijn, een ernstige ziekte, een bijna fatale situatie of een stervensproces. Een NDE kan ook voorkomen bij hoge stress of diepe meditatie, of zelfs heel spontaan zonder enige aanleiding.’

 

Onderzoek

Hoe is een NDE te verklaren? De Nederlandse cardioloog Pim van Lommel deed er jarenlang onderzoek naar. In 2001 publiceerde hij het eerste wetenschappelijke artikel over dit onderwerp in het Brits wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

In dit onderzoek volgde hij 344 patiënten die een hartstilstand overleefden. 18% van deze ondervraagden bleek een NDE te hebben ervaren. Hij stelt dat deze groep ondervraagden buiten hun lichaam konden waarnemen, emoties ervaren en feiten herinneren. Van Lommel neemt de stelling aan dat deze groep mensen ervaringen kunnen hebben zonder breinactiviteit. En dat het bewustzijn buiten ons is, los staat van het brein, en niet in ons.

Een andere groep wetenschappers denkt dat NDE ontstaan door zuurstoftekort in het brein en beweren dat bewustzijn buiten het lichaam niet mogelijk is.

Dan is er ook nog een groep wetenschappers die beweert dat NDE helemaal niet bestaan.

 

Transformatie

Van alle mensen die een NDE hadden is er een aantal die dit als heel naar en angstig ervaarden. Het overgrote deel echter, beschouwt het als de meest indrukwekkende gebeurtenis van hun leven. Het zorgt voor een enorme transformatie. Ze worden doorgaans minder materialistisch en vinden goede zorg voor onze planeet belangrijker dan voorheen. Ze zijn gevoeliger en intuïtiever geworden en hebben vaak een positiever zelfbeeld. En velen hebben geen angst meer voor de dood.

Dit klinkt allemaal heel fijn en positief, maar deze ingrijpende gebeurtenis brengt ook moeilijkheden met zich mee. Mensen die een NDE hebben gehad vinden het vaak lastig om weer mee te draaien in de maatschappij. Hun plek in dit leven opnieuw vorm te geven. Vaak vinden ze geen aansluiting (meer) bij mensen uit hun omgeving.

 

Religie

Wanneer je een bepaalde religie aanhangt kun je in deze NDE een bewijs van een hemel, het hiernamaals of het paradijs zien. Het lichaam blijft als omhulsel achter op aarde maar de ziel gaat verder, op weg naar zijn of haar bestemming.

De Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander dacht altijd dat NDE een hallucinatie was, veroorzaakt door zuurstofgebrek in de hersenen.

Toen hij in een 7-daags coma raakte door een bacterie die zijn hersenweefsel beschadigde ervaarde hij “andere dimensies van het universum”.

Na het ontwaken uit zijn coma was hij ervan overtuigd dat er een hemel moet zijn.

 

Transcendente levenseinde-ervaringen

De ervaringen die mensen kunnen hebben tijdens een NDE lijken op buitenzintuiglijke waarnemingen die stervenden kunnen hebben op hun sterfbed. Deze worden ook wel sterfbedvisioenen genoemd. Bijvoorbeeld het zien van overleden familieleden, religieuze figuren of engelen die hun komen helpen het aardse leven los te laten. Of dat ze uit het lichaam stijgen en boven het bed zweven, kijkend naar hun lichaam. Soms beleven ze ‘heldere’ momenten vlak voor hun sterven nadat ze lange tijd niet bij bewustzijn waren.

Ik heb veel verhalen gelezen van mensen die een nabij-de-doodervaring hadden en lezingen bijgewoond waar een aantal mensen sprak over hun ervaringen. Het bevestigt mijn geloof in een oneindig bewustzijn, waar wij even onderdeel van mogen zijn. Een bewustzijn dat na mijn dood doorgaat.

Heb jij zelf ervaringen met een NDE? Denk je weleens na over wat er is na je dood? Of wil je hierover met me van gedachten wisselen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog of neem contact met me op: marian@mariansterke.nl.

 

Boek: Het geheim van Elysion

Ben jij ook geïnteresseerd in NDE ervaringen? Dan is het boek ‘Het geheim van Elysion’ een aanrader. Hierin worden ervaringsverhalen afgewisseld met wetenschappelijke onderzoeken en de inzichten die we hieruit krijgen.