Er zijn veel boeken te lezen over afscheid nemen, leven en dood en rouwen. Hieronder een lijst met mooie titels die mij inspireren.

 

IRVIN D. YALOM
Tegen de zon in kijken; doodsangst en hoe die te overwinnen

Het besef dat we ooit zullen sterven kan zorgen voor doodsangst die velen van ons in het leven wel eens ervaren. De auteur (schrijver en psyciahter) beschrijft hoe belangrijk het is om tijdens ons leven stil te staan bij onze sterfelijkheid. Hij geeft boeiende verslagen weer van voorbeelden uit zijn praktijk. Een verrijkend en toegankelijk boek.

 

MANU KEIRSE
Vingerafdruk van verdriet

Sociaal psycholoog Manu Keirse schrijft in dit boek over leven, dood en rouw. Voor eenieder die iemand in zijn naaste omgeving verloren is is dit boek heel waardevol. Manu Keirse kan heel goed gevoelens en emoties, die je kan ervaren na een verlies verwoorden. Hij erkent en heeft begrip voor die gevoelens. Een mooie ondersteuning voor mensen die willen weten hoe ze met verdriet om kunnen gaan.

 

PAULINE DE BOK
Berichten van een naderend einde

Pauline de Bok is een journaliste die werkte als vrijwilliger in de terminale zorg. In dit boek beschrijft ze 5 verhalen van mensen die weten dat het einde van hun leven in zicht is. Heel mooi, inlevend en met respect geschreven.

 

EVELINE TROMP
Als je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt : het boek voor een waardevolle tijd

Eveline Tromp heeft jarenlange ervaring als psycho-oncologisch therapeut. Ze schreef dit boek voor mensen in de laatste fase van hun leven en hun naasten.  Ze deelt tips, ervaringsverhalen en aandachtspunten. Een mooi boek ter ondersteuning van een moeilijke en waardevolle tijd.

 

CHRISTINE LONGAKER
Het licht van afscheid

Christine Longaker verloor haar man vroegtijdig. Ze heeft jarenlange ervaring als Hospice-werk en geeft trainingen in de zorg voor stervenden. Deze ervaringen combineert ze met de spirituele principes van het Tibetaans boeddhisme.In dit boek beschrijft ze hoe je een zinvol leven kunt leiden. Dit boekt helpt je bij het voorbereiden op het sterven. Of dat nu binnenkort is of ergens in de toekomst.

 

MITCH ALBOM
Mijn dinsdagen met Morrie

Mitch Albom is een Amerikaans schrijver, journalist en radio- en televisiemaker. In dit boek vertelt hij over een serie gesprekken die hij voerde met zijn vroegere leermeester, een Amerikaans hoogleraar sociologie, vlak voor diens levenseinde. Het gaat over kwaliteit van leven, aftakeling, omgaan met sterfelijk zijn, en andere wijze levenslessen. Warm en ontroerend.

 

SOGYAL RINPOCHE
Het Tibetaanse boek van leven en sterven

“Sogyal Rinpoche is een Tibetaans boeddhist en spiritueel meditatieleraar in het westen. Een compleet boek voor iedereen die zich wil verdiepen in het Tibetaans boeddhisme, leven, sterven en wedergeboorte. Er zijn ook oefeningen in het boek opgenomen voor die je kan doen om je leven te veranderen, je voor te bereiden op de dood, of om stervenden te helpen.

 

ELISABETH KUBLER-ROSS
Intens leven en sterven

Elisabeth Kubler-Ross was een Zwitsers-Amerikaanse psychiater. Ze werd beroemd door haar pionierswerk rond stervensbegeleiding en de verschillende fasen van rouwverwerking. In dit boek spreekt ze over haar eigen ervaringen met het begeleiden van mensen in de laatste levensfase, het proces van sterven en het leven na de dood. Het boek gaat niet alleen over sterven maar ook over hoe wij leven, hoe we omgaan met emoties en hoe we die kunnen verwerken.

 

BETTE WESTERA
Doodgewoon

Een prachtig voorleesboek met gedichten en mooie illustraties van Sylvia Weve. Over het missen van iemand die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven en waar je naartoe gaat na de dood. Voor jong en oud.

 

ECKHART TOLLE
De stilte spreekt

Eckhardt Tolle is een bekend spiritueel leraar. Hij schrijft over het vinden van geluk, crativiteit, liefde en innerlijke stilte en leven in het NU. Over rust ervaren en het vinden van onze ware aard.Van denken naar Zijn.

HANS SIEPEL
Stemmen van de ziel; vergeten waarheid van dementie

Hans Siepel is schrijver en spreker en mediatrainer. In dit boek beschrijft hoe hij zijn moeder begeleidde in haar proces met dementie. Ze vertelde het grootste geheim van haar leven. Een traumatische gebeurtenis die verwerkt dient te worden voordat haar ziel tot rust kan komen. Een aanrader voor mensen die te maken hebben met dementie.

 

JOAN HALIFAX
Als sterven dichtbij komt- boeddhistische lessen over de dood

Joan Halifax is een bekend spiritueel zenleraar. ‘Als sterven dichtbij komt’ is een boek met ervaringen en inzichten uit de praktijk, boeddhistische visies en meditatie oefeningen. Bedoeld voor mensen die gaan sterven of iemand ondersteunen die gaat sterven.

 

WILLEM GLAUDEMANS

Het boek van het eeuwige leven

In rustige poëtische taal vertelt Willem Glaudemans over het hele proces van het vertrek van de ziel uit het lichaam en haar reis door de verschillende lichtsferen tot aan de terugkeer naar God. Het boek baseert zich op bijna-doodervaringen, oude culturele overleveringen, wetenschappelijk onderzoek, parapsychologie, bewustzijnstechnieken, uittredingservaringen en innerlijk weten. Een aanrader, zeker wanneer je bang bent voor de dood.

 

INEKE KOEDAM
In het licht van sterven

Ineke Koedam spreekt en schrijft over sterven, het stervensproces en orgaandonatie. Ze is oprichtster van het Nederlands Expertisecentrum voor sterven. Dit boek geeft antwoord op de vraag ‘Hoe bereidt de stervende mens zich voor op de dood?’ Wij weten niet wat zij innerlijk doormaken, maar dierbaren en sensitieve zorgverleners aan het sterfbed zien en erkennen het wezenlijke karakter van het proces waarin de stervende is verwikkeld. Daarnaast duiden deze bijzondere verhalen over de naderende dood – of levenseinde-ervaringen – op een overgang naar een andere vorm van bestaan. Een overgang die niet eenzaam of angstig hoeft te zijn maar die troostrijk en geruststellend is.

 

KORINE VAN VELDHUIJSEN
Aan het sterfbed

Naasten vertellen over een overlijden dat hen diep heeft geraakt. Verhalen van partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden, hospice-vrijwilligers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen en artsen die vertellen over de laatste levensfase van een dierbare, een naaste.