December is een feestelijke maand en een maand van bezinning. De warme lichtjes binnen en het donkere koude weer buiten. Kerst, is het feest ter ere van de geboorte van Jezus Christus. Het feest van het Licht. Hij werd door God naar deze aarde gestuurd om als Licht van de wereld Zijn licht te verspreiden en om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om in het Licht te geloven en te volgen.

 

Kerk

Met mijn katholieke achtergrond betekende Kerst naar de kerk. En niet alleen met Kerst, nee elke zaterdagavond of zondagochtend zat ik braaf naast mijn ouders, broer en zus. Ik ken nu nog de gebeden uit mijn hoofd. Ik verveelde me en begreep niet helemaal wat er allemaal verteld werd door meneer pastoor.

Maar met Kerst was het leuker. Samen naar de avondmis, het was anders dan anders. Meer aandacht ook voor ons, de kinderen. En de kerk was mooi versierd.

 

Licht

In de kerk kom ik nog zelden. Maar ik geloof wel in Het Licht, het Bewustzijn, de Bron. Een grote krachtige energie van waaruit we zijn ontstaan en we weer naar terugkeren wanneer we sterven. En of die God of Allah wordt genoemd maakt mij niet uit. Ik geloof ook dat eenieder hier is om zijn Licht te laten schijnen op aarde. Dat je in dit leven datgene moet doen waarvoor jij hier bent.

 

Donkere kanten

De keerzijde van Licht is Donker. Die horen bij elkaar. Net als Yin en Yang, Zwart en Wit. Warm en koud. Zomer en Winter. Het ene kan niet bestaan zonder het andere. Zo heeft iedereen ook lichte en donkere kanten in zichzelf. De donkere kanten, ook wel schaduwkanten genoemd, zijn eigenschappen die je liever niet zou hebben. Perfectionisme, negativiteit, irritatie, agressie en jaloezie zijn enkele voorbeelden.

 

Bevrijding

Wanneer je deze donkere eigenschappen in het Licht kan zien kan je heel worden, je compleet voelen. Door ze te accepteren en ze te erkennen kan je er met mildheid naar kijken. Minder oordelend, meer gelaten. Iedereen maakt fouten in zijn leven. Niemand is perfect. Erover praten helpt. Soms is het nodig om vergeving te vragen. Van jezelf en van de ander. Dat voelt als een bevrijding. Lichter.

 

Balans opmaken

In een laatste levensfase komt het vaak voor dat mensen de balans van hun leven opmaken. Kijken naar hoe hun leven gelopen is. Het herinneren van mooie momenten maar ook minder mooie. Hierbij komen ook regelmatig negatieve eigenschappen naar de oppervlakte waarmee je om moet gaan. Dat kan extra belastend zijn.

 

Naar binnen

Hoe fijn zou het zijn wanneer je die ballast niet mee hoeft te dragen naar het einde van je leven maar al tijdens je leven achter je laat? De tijd van Kerst is een uitermate geschikt moment om te bezinnen. Naar binnen keren en rust ervaren. Dan ontstaat er ruimte. En in die ruimte kan je beter afstemmen op je innerlijke gevoelsleven. Wat is er allemaal gebeurd, het afgelopen jaar. Waar ben ik dankbaar voor, en wat waren de minder leuke gebeurtenissen. Hoe wil ik de komende tijd verder? Ben ik op dit moment in balans?

Geloof in je eigen kracht. Ben er voor een ander wanneer die het moeilijk heeft. Dat geeft zin aan je eigen leven. Respecteer elkaar en vier de liefde.

Merry Christmas

 

Ik ben benieuwd naar wat bezinning voor jou betekent.

Laat hieronder je reactie achter.