Een aantal weken geleden vertelde een vriendin van me dat het niet goed gaat met haar vader. Na een aantal bonusjaren is hij nu echt uitbehandeld. Bestralingen worden nu nog ingezet om hem wat extra tijd te geven. Soms lijkt het alsof hij zijn lot accepteert en zich over kan geven aan het idee dat hij niet lang meer zal leven. Andere momenten is hij kortaf en opstandig wanneer iemand zijn dood ter sprake brengt.  

Hoop

Zijn zoon en dochter zijn zich bewust van het feit dat hij ernstig ziek is. Ze zijn dankbaar voor de extra tijd, maar gaan er vanuit dat hun vader binnenkort zal overlijden. Hun moeder wil het (nog) niet geloven. Ze spreekt vaak de hoop op verbetering uit zodat ze samen met haar man weer op pad kan. Hij is immers vaker ‘slecht’ geweest, maar daarna volgden uiteindelijk toch ook weer betere periodes. Haar dochter vond dat moeilijk om te zien en wilde graag dat haar moeder zich ook realiseerde dat het einde in zicht is zodat ze samen weer op 1 lijn kwamen.  

Rouwen

Dit voorbeeld laat zien hoe moeilijk het kan zijn elkaar te vinden in deze fase van het leven waarin eigenlijk iedereen aan het rouwen is. De vader om de aftakeling van zijn lichaam, het aanstaande verlies van zijn leven en het verlies van zijn toekomst. Zijn vrouw rouwt om het verlies van de dagelijkse activiteiten die ze altijd samen deden en het verlies om een toekomst samen. Zijn kinderen rouwen om het verlies van een vader die er niet meer voor hen kan zijn op een manier waar ze zo vertrouwd mee waren.  

Verbinding

Zo maakt iedereen zijn eigen proces door. Soms leidt dat ertoe dat je elkaar even niet kan vinden, elkaar niet begrijpt. Erover praten helpt. Dat zorgt weer voor verbinding en misschien kan je hierdoor ook begrip opbrengen voor elkaars gevoelens en gedrag. Toen ik dit tegen mijn vriendin zei gaf haar dat ruimte. Zij luchtte zichtbaar op. Ze hoefde niet actief iets te doen. Alleen maar luisteren en begrip tonen.  

Waardevolle tijd

Wanneer iemand langdurig ziek is is er tijd om de situatie te accepteren en je beter voor te bereiden op het afscheid. Deze tijd kan heel waardevol zijn om met elkaar tot een diepere verbinding te komen. Onder het kopje ‘zorgen’ op mijn website staat een document ‘Hoe zorg je met hart en hoofd’ . Je kan dit gratis downloaden. Hierin geef ik waardevolle informatie voor jou, wanneer je zorgt voor een dierbare in de laatste levensfase. Via deze link kom je op de pagina.