In mijn vorige blog schreef ik over mijn moeder die vorig jaar is overleden aan de ziekte Alzheimer. In deze blog wil ik je een aantal tips geven, naar aanleiding van mijn ervaringen tijdens haar ziekte.

 

1 Stel een wilsverklaring op

Naarmate de ziekte vordert zal het voor jouw naaste steeds moeilijker worden belangrijke beslissingen te nemen. Zeker bij de ziekte dementie is het dan verstandig om vroegtijdig een wilsverklaring op te stellen. Hierin kan hij/zij aangeven welke medische handelingen hij/zij wel of niet wil ondergaan. Het is niet alleen voor jouw naaste fijn, maar ook voor jou. Jij weet dan namelijk heel duidelijk wat belangrijk is voor hem/haar. Ik raad je aan deze wilsverklaring ook aan de huisarts te overleggen. De huisarts is het eerste aanspreekpunt zolang je naaste nog thuis woont. Deze weet dan precies wat jouw naaste wil.

 

2 Zorg dat er een volmacht is

Met een volmacht kan je naaste een persoon aanwijzen die in plaats van hem/haar beslissingen mag nemen wanneer hij/zij daar zelf niet meer toe in staat is.

Een arts zal later in het ziekteproces vaststellen wanneer het moment daar is dat je naaste wilsonbekwaam is geworden.

 

3 Ga op tijd op zoek naar passende zorg

Ik merkte dat we telkens achter de feiten aanliepen toen mijn moeder snel achteruit ging.

Toen ze nog thuis woonde en we van de ene op de andere dag thuiszorg nodig hadden was dat via de reguliere thuiszorg niet goed mogelijk. Daarom maakten we gebruik van een particuliere thuiszorgorganisatie. Zij konden beter zorg op maat leveren.

Verpleeghuizen hebben vaak wachtlijsten. Ik raad je daarom aan om al in een vroeg stadium verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen te bezoeken. Zo kan je snel actie ondernemen wanneer het wonen thuis niet meer gaat.

 

4 Rouw

Het contact met je dierbare zal veranderen. Vergeet niet dat je daardoor ook al in een fase van rouw terecht komt. Probeer ook daarvoor tijd te nemen. Gevoelens toelaten en praten met anderen kan hierin veel voor je betekenen.

 

5 Levensloop

Schrijf een levensloop. Bij de intake in een verpleeghuis wordt gevraagd naar de achtergrond van degene die wordt opgenomen. Dit helpt verzorgenden goed af te stemmen op hem/haar. Omdat mensen met dementie steeds meer in het verleden gaan leven is het belangrijk om ook het leven van vroeger te beschrijven.

Hier kan je een bestand downloaden waarin ik een voorbeeld heb gemaakt met onderwerpen die aan bod kunnen komen. Je kunt deze naar eigen wens ook nog uitbreiden.